Unieke samenwerking in Delfland

Waar normaal een overeenkomst via een aanbesteding voor een jaar wordt aangegaan, doen ze dat in Delfland net even anders. Voor de zogenaamde ‘Delflandse Driehoek’ is een samenwerking van minimaal drie jaar aangegaan voor het op peil houden van de waterstand in sloten, vaarten en andere wateren. Een belangrijk aandachtspunt in de samenwerking is het verduurzamen van de uitvoering. 

Middle section

Krachten bundelen met vijf aannemers en hoogheemraadschap

Op de foto: de ondertekening van raamovereenkomst van de vijf aannemers met Hoogheemraadschap van Delfland in oktober 2023. V.l.n.r. Niels Blom (van der Lee), Marco van Vliet (Growepa), Rik Baars (Baars aannemerij), Ad de Heer (De Heer Land en Water), Jelle Visser (Hoogheemraadschap van Delfland) en Ruud van Wijk (Verboon Maasland).

De Delflandse Driehoek bestaat uit Hoogheemraadschap van Delfland, vijf aannemers: Baars Aannemerij, De Heer land en water, Growepa, Van der Lee Bruchem en Verboon Maasland, en Grondbank GMG. Grondbank GMG ontzorgt in deze samenwerking de aannemers door de afzet van de vrijgekomen baggerspecie te regelen. Het belangrijkste daarbij is het (lokaal) hergebruiken van baggerspecie. Het waterrijke gebied Delfland loopt van de Nieuwe Waterweg in het zuiden tot en met Den Haag in het noorden en van de Noordzee in het westen tot de grens met Rotterdam in het oosten. Elk jaar wordt hier tussen de 120.000 en 150.000 m³ gebaggerd.

Baggeren om waterstanden op peil te houden

Of je het nu bagger, baggerspecie of waterbodem noemt. Het is allemaal hetzelfde. Het is een opeenhoping van natuurlijke materialen die zich aan de oorspronkelijke bodem vestigen. Om waterstanden op peil te kunnen blijven houden, is het nodig om sloten, vaarten en andere wateren regelmatig te onderhouden. Baggeren is dan ook een continu proces.  

Jorg Willems van Hoogheemraadschap van Delfland: “Het is onze ambitie om niet alleen binnen Delfland de duurzaamheid te verbeteren, maar ook om te investeren in nieuwe manieren van samenwerking tussen overheid en marktpartijen. We hopen dat deze manier van samenwerken met onze partners de sector als geheel kan inspireren. Ik ben ervan overtuigd nieuwe samenwerkingsmodellen nodig zijn om toekomstige opgaven op een effectieve manier gerealiseerd te krijgen. Deze stap onderstreept onze inzet voor een toekomst waarin baggerwerkzaamheden een duurzaam en circulair karakter hebben.” 

Duurzaam baggeren

De gezamenlijke ambitie in de samenwerking is een schonere en duurzamere manier van werken. Denk daarbij aan het verminderen van de uitstoot van milieuvervuilende stoffen en het hergebruiken van bagger. De aannemers doen bijvoorbeeld onderzoek naar de mogelijkheden op het gebied van hydraulisch baggeren. Een methode waarmee je het transport van bagger, en dus ook CO2-uitstoot, kunt minimaliseren.  

Harm de Heer van De Heer land en water B.V. - woordvoerder namens de vijf aannemers: “De keuze om met één grondbank te werken, komt vanuit de gedeelde wens om de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof fors verminderen en schone bagger zo veel mogelijk her te gebruiken. Door deze aanpak blijft de bagger zo dicht mogelijk bij de bron. Naast ecologische duurzaamheid is dit optimale invulling van financiële duurzaamheid. Door schaalvergroting, bundeling van krachten middels het samenbrengen van de knowhow van alle aannemers en de grondbank kan de bagger ook voor een lagere prijs per m3 toegepast en afgezet worden. Een unieke samenwerking tussen 5 aannemers en het Hoogheemraadschap van Delfland.”

Ondertekening duurzame verwerking en toepassing baggerspecie

Op maandag 16 december 2024 ondertekenden Delfland en de vijf aannemers een toevoeging op de raamovereenkomst baggeren. Deze toevoeging is gericht op een duurzame verwerking en toepassing van baggerspecie en bekrachtigt de samenwerking binnen de "baggerdriehoek". Hierin speelt ook Grondbank GMG een rol. Gezamenlijk gaan we aan de slag om bagger op een duurzame en efficiënte manier binnen het Delflandse werkgebied te verwerken.

Zoveel mogelijk lokaal  

De aannemers laten het regelen van de afzet van de baggerspecie over aan Grondbank GMG. Carlo Zwaan – acceptant bij Grondbank GMG: “Wij ontzorgen de aannemers hierin graag. In ons netwerk en met onze ervaring regelen wij graag de afzet van de baggerspecie. In de directe omgeving van Delfland hebben wij diverse projecten waar we de baggerspecie goed kunnen gebruiken. Door de transportafstanden zo kort mogelijk te houden, is sprake van lokaal, duurzaam hergebruik.” 

“Met ons werk zorgen we ervoor dat we herbruikbare grond en baggerspecie in heel Nederland verantwoord en nuttig kunnen toepassen, zodat anderen er kunnen wonen, werken en recreëren” 

Baggerspecie die vrijkomt bij het op diepte houden van vaarwegen kun je vaak prima hergebruiken op andere plekken. Cees van Laar – projectleider bij Grondbank GMG: “Met baggerspecie kunnen we als Grondbank GMG mooie projecten realiseren. Wij zorgen voor een goede, definitieve verwerking van de baggerspecie. We verwerken het op een verantwoorde wijze en volgens het Bal (Besluit activiteiten leefomgeving) in een nieuwe en nuttige eindbestemming. De bestemmingen zijn divers. De aanleg van natuurgebieden bijvoorbeeld, maar ook geluidswallen, hoogwatervluchtplaatsen in uiterwaarden en het ophogen van weilanden.” 

Baggerspecie voor landophogingen 

In de directe omgeving kijken we waar we baggerspecie kunnen gebruiken voor landophogingen. Thomas Nusselein – projectleider bij Grondbank GMG: “Het ophogen van percelen zorgt voor een verbetering van de bodemvruchtbaarheid, een verbetering van de hydrologische situatie (ontwatering) en het is een goede oplossing tegen bodemdalingen. We kunnen agrariërs bijvoorbeeld helpen om hun land vruchtbaarder te maken.” 

Collega Thomas Nusselein vertelt in de video over hoe landophogingen in zijn werk gaan.