Grond en baggerspecie als bodemverbeteraar voor kwekers in Westland
Onze tijdelijke opslagplaats (TOP) Naaldwijk is de locatie voor de inname van grond en baggerspecie middenin het Westland. Het is ook de plek voor de levering van grond en bouwstoffen. Met het leveren van grondstoffen zijn we onlangs gestart in een bijzonder project. Dat doen we samen met onze partners in Naaldwijk: Jac. Van Zeijl & Zonen BV en Triple E.
Het zijn niet zomaar grondstoffen die we leveren voor een project in de buurt, maar grondstoffen voor de productie van zogenaamde Brickz. Hiervoor zijn we gestart met een proeftuin op onze TOP Naaldwijk. Brickz is een natuurlijke grondverbeteraar (substraat) die ervoor zorgt dat bomen beter kunnen groeien. De blokken zijn veelal gemaakt van riviersediment, baggerspecie, grond, graszoden en gemaaid gras. Brickz zijn een gepatenteerd product.
Bijdrage leveren aan bescherming van natuur en landschap
De Brickz zijn een duurzamer alternatief dan bijvoorbeeld kunstmest.
Het mooie van Brickz is dat het een natuurlijk product is dat een bijdrage levert aan het vormgeven van een circulaire economie. Het bevordert de biodiversiteit en helpt mee aan het oplossen van klimaatuitdagingen.
Proeftuin middenin het Westland – ‘bagger is een grondstof’
Op onze TOP Naaldwijk is een proeftuin te vinden. We experimenteren namelijk met een productielijn voor een zogenaamde fytoraffinaderij. Voor die fytoraffinaderij leveren we de grondstoffen om te zien of je goede Brickz kunt maken van slib en organische reststromen. Zo zorgen we voor hoogwaardig hergebruik van grond en baggerspecie. In september opent ‘Fytoraffinaderij de Waterkant’ zijn deuren voor geïnteresseerden. Meer informatie hierover volgt.
Zorgvuldig omgaan en toepassen van grond en baggerspecie
Bij Grondbank GMG gaan we zorgvuldig om met grond en baggerspecie. Met ons werk zorgen we ervoor dat we herbruikbare grond en baggerspecie in heel Nederland verantwoord en nuttig kunnen toepassen, zodat anderen er kunnen wonen, werken en recreëren. Grond en baggerspecie die bijvoorbeeld vrijkomen bij het bouwen van woningen en het op diepte houden van vaarwegen. Dat is grond en baggerspecie die je nog prima kunt hergebruiken op andere plekken. Hiermee realiseren we diverse mooie projecten, zoals de aanleg van geluids- en zonnewallen, herinrichting van plassen, perceelverbetering, afdekken van stortplaatsen, maar ook de realisatie van (glooiende) parklandschappen.
Bodemverbeteraar
Dennis Jeurissen (directeur Grondbank GMG): “In de proeftuin kijken we naar hoogwaardig hergebruik waarbij de samenstelling zodanig is dat je een basis hebt voor een bodemverbeteraar. Het percentage voedingrijkheid moet hoog genoeg zijn, wil je er bomen op kunnen kweken. Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat de bodem verbetert. Aan ons de taak om te onderzoeken of we met het materiaal de bestaande productielijn van de Brickz kunnen optimaliseren. Zodanig dat een kweker zijn bodem kan verbeteren. We zijn dan vooral op zoek naar de juiste ingrediënten, receptuur en samenstelling.”
Testveld bij de kweker
Dennis: “We willen bij een kweker in het Westland starten met een klein proefveld. Met dit zogenaamde testveld kunnen we zien hoe de bodem zich verbetert. En hoe zich dat uit in de groei van bomen, planten en bloemen. Er wordt geen extra voeding aan toegevoegd, zodat we kunnen onderzoeken wat het materiaal doet met de flora. Pas als het testveld zich bewijst in aantoonbare kwaliteit, willen we aan schaalvergroting doen.”
Meerwaarde leveren
Met ons werk willen we meerwaarde blijven leveren voor het landschap en de omgeving. Zo creëren we met grond- en baggerspecie meerwaarde door natuurontwikkeling, maar ook door de aanleg van natuurlijke geluidswallen en mountainbikeroutes. En door het ophogen van land zoals we in Naaldwijk doen op het terrein van Royal FloraHolland, in opdracht van Hoogheemraadschap Delfland. Hierdoor wordt het terrein geschikt voor toekomstige bouwprojecten.
Foto: aanbrengen van Brickz in de plantgaten van een beukenlaan op de Dellen, een landgoed van Geldersch Landschap & Kasteelen
Dennis: “Ook met de productielijn van de fytoraffinaderij in Naaldwijk willen we graag meerwaarde leveren. In dit geval dus met een bodemverbeteraar die kwekers de kans geeft op een natuurlijke manier bomen beter te laten groeien. Hoe mooi zou het zijn dat je straks met grond en baggerspecie een bijdrage kan leveren aan de vergroting van de biodiversiteit. Mijn wens zou zijn om een groter aandeel van de grond en baggerspecie die we nu verwerken (nog) hoogwaardiger in te zetten. Waarbij ik vooral denk aan productlijnen. Ik zie het als een gezonde en realistische ambitie om hiermee aan de slag te gaan. De eerste resultaten zijn hoopgevend!”