In Marum, in de Groningse gemeente Westerkwartier, creëren we door verondieping van plas Trimunt een geschikte plek voor de ontwikkeling van flora en fauna. Fractieleden van GroenLinks Westerkwartier Henk Bakker en Klaas-Wybo van der Hoek brachten onlangs een bezoek om de werkzaamheden te aanschouwen.
GroenLinks op werkbezoek
Reden van het werkbezoek was dat een aantal inwoners zich tot de fractie had gewend, omdat ze zorgen hadden over de ontwikkeling van het gebied. Henk Bakker: “Er ligt op dit moment veel grond opgeslagen in het gebied. Daar hebben inwoners vragen over. We maakten een afspraak met Grondbank GMG en zij leidden ons rond op het terrein. Heel fijn om op deze manier een goed beeld te krijgen van de werkzaamheden. Als alles gereed is, zal het zeker een mooi gebied worden. Er waren wat zorgen over de mogelijke risico’s die het gesleep met grond met zich meebrengt. Maar zo te zien wordt er professioneel en zorgvuldig gewerkt. We kijken uit naar de opening.”
Onze projectleiders Ronald Agelink en Thomas Nusselein leidden de twee fractieleden rond. Ronald Agelink: “De grondaanvoer is nodig voor het verondiepen van de plas. De grond die er nu ligt, wordt binnenkort toegepast in de plas. Natuurlijk kijken wij goed welk materiaal wij gebruiken voor verondieping. Voor het gebruik van herbruikbare grond en baggerspecie in projecten als deze geldt een wettelijk kader: het Besluit bodemkwaliteit (Bbk). Dat bepaalt welke typen grond en baggerspecie hergebruikt mogen worden. Het materiaal wordt altijd getoetst aan het Bbk. De aangevoerde grond – herkenbaar en terug te vinden in een grondadministratie - voldoet aan alle milieueisen. Ook grond die regelmatig wordt aangevoerd door de eigenaar van de plas (de gemeente Westerkwartier) wordt gekwalificeerd voor toepassing en moet dus voldoen aan het Bbk.”
Inrichtingsplan voor natuurontwikkeling
De zandwinning zoals die in het verleden plaatsvond, heeft een plas van circa 14 hectare opgeleverd die op verschillende plaatsen een diepte van 14 meter bereikt. Ook zijn er steile oevers ontstaan; de diepte en de steile oevers zorgen ervoor dat er beperkte mogelijkheden zijn voor de ontwikkeling van natuur. Door delen van de plas te verondiepen, maken we de plas deels minder diep en leggen we flauwere oevers en drie eilandjes aan. Met deze maatregelen wordt het gebied aantrekkelijk voor flora en fauna. Tegelijkertijd komt er een geluidswal langs de A7. De geluidswal is bedoeld voor de bescherming van het natuurgebied in wording. Het gebied kan zo een stiltegebied worden waar met name vogels van kunnen gaan profiteren.
Fase 1 in 2021 gereed
De oplevering van de zone met de eilanden – fase 1 van de natuurontwikkeling – staat gepland voor 2021. De natuurontwikkeling zou volgens plan al in 2020 klaar zijn. “We lopen helaas achter met de werkzaamheden. Vanwege de coronamaatregelen, maar ook door met name de landelijke PFAS-norm. Hierdoor hebben we de werkzaamheden een jaar moeten stilleggen”, aldus Ronald en Thomas. De ontwikkeling van de zuidkant – fase 2 – zal nog zo’n vijf jaar in beslag nemen.
Wens om te wandelen en fietsen langs rand natuurgebied
Tijdens het werkbezoek kwamen nog enkele suggesties van GroenLinks naar voren. Henk Bakker: “Langs de rand van het natuurgebied zou er mooi gewandeld en gefietst kunnen worden. En we vinden het plan van de ontwerpers om nog een lage geluidswal aan de zuidwest kant aan te leggen, heel goed. Zo krijgen verschillende vogelsoorten meer kans en wordt het gebied beter beschermd. We zullen dit bepleiten bij de gemeente.”
Over Trimunt
Plas Trimunt ligt op de grens van Groningen en Friesland, pal langs de A7 bij afslag Friesche Palen. Na de zandwinning hebben wij in overleg met de direct betrokken partijen (provincie Groningen, gemeente Marum, Staatsbosbeheer en waterschap Noorderzijlvest) een plan opgesteld om de plas te verondiepen en zo de natuurwaarden te vergroten.
Meer informatie
Benieuwd waarom wij plassen verondiepen, hoe we dat doen en wat er allemaal bij komt kijken? Lees er meer over in de leaflet via de link hieronder. Wilt u meer weten over het project of over verondieping? Dan kunt u contact opnemen met Ronald Agelink via 06 52 39 45 13 of via r.agelink@grondbankgmg.nl.
Wij leiden u graag rond
Op onze werken is eigenlijk iedereen welkom en laten we u graag zien wat we doen. Bent u inwoner en heeft u vragen? Wij leiden u graag rond (na afspraak). Neem gerust contact op met Ronald Agelink.
Headerfoto: © GroenLinks Westerkwartier